Milati Grass Machines leverde op aanvraag van de gemeente Alblasserdam de duurzame robotmaaier Ambrogio 4.30 voor de velden van de Atletiek Afdeling Alblasserdam. Bijzonder aan de Ambrogio 4.30 is dat deze volledig werkt op zonne-energie. Wethouder Arjan Kraijo, Paul Helvensteijn van de Atletiek Afdeling Alblasserdam en Huib Buisman, beheerder sportvelden van de gemeente Alblasserdam namen de robotmaaier tijdens de demonstratie in ontvangst.

Het grasveld van A.A.A. moet regelmatig gemaaid worden. Belangrijk voor het onderhoud van het gras, maar ook voor het uitoefenen van de onderdelen speerwerpen en kogelstoten. Grote maaimachines bleken te zwaar en niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de loopbaan die om het grasveld ligt. Om de baan te ontzien is de gemeente op zoek gegaan naar een alternatief. De keuze viel op de duurzame robot, de Ambrogio 4.30. Deze robotmaaier werkt volledig op zonne-energie die hij zelfstandig opslaat in vier accu’s die gemonteerd zijn in het docking station.

Milati vlnr Arjen Spek – Milati Grass Machines , Wethouder gemeente Alblasserdam Arjan Kraijo, Paul Helvensteijn van de Atletiek Afdeling Alblasserdam – foto Cees van der Wal

Gemeente Alblasserdam is er trots op de eerste gemeente in de Benelux te zijn die haar velden maait met deze volledig op zonne-energie aangedreven robotmaaier. Duurzaamheid staat bij de gemeente al langer op de kaart. Zij richt zich hierbij met name op duurzame energie, circulaire economie, duurzaam ruimtegebruik, de duurzame gemeenschap en waterveiligheid. De keuze voor de duurzame robotmaaier paste dan ook uitstekend in hun strategie richting een toekomstbestendig dorp dat ook voor volgende generaties gezond, leefbaar en aantrekkelijk is.

De robotmaaier werd tijdens de oplevering in werking gesteld en gedemonstreerd aan een delegatie van de gemeente en de sportvelden. Aanwezig waren onder andere Wethouder Arjan Kraijo, Paul Helvensteijn van de Atletiek Afdeling Alblasserdam en Huib Buisman, beheerder sportvelden van de gemeente Alblasserdam. Op het terrein van de atletiekvereniging werd een speciaal docking station geplaatst en een zonnepaneel geïnstalleerd. Vervolgens werd de robotmaaier geïnstalleerd. Automatische maaitijden werden vastgesteld op basis van de wensen van de beheerders.

Zonnepanelen voor het docking station van de Ambrogio 4.30

Deze krachtige robotmaaier 4.36 Elite  van Ambrogio Robot is een Italiaans product en kan op 8 verschillende graszones ingezet worden. Dankzij de krachtige batterij en het mes van 36 cm kan het nieuwe Ambrogio 4.36 Elite model grote oppervlakken maaien. Met de Ultra Premium Power Unit Kit is de robot in staat om meer dan 4 uur te werken en tot 6000 m² te maaien. Deze robotmaaier is uitgerust met de nieuwste technologieën zoals Display Touch, ZCS Connect, GPS, Bluetooth en GSM, hierdoor kan de maaier met andere robots tegelijk in een team een grasveld maaien. Ideaal dus voor voetbalvelden of andere sportvelden maar ook voor particulieren met een grote tuin. Wanneer er op deze grasvelden oneffenheden zitten wordt het maairesultaat met deze robotmaaier perfect.  

Bulten Techniek leverde het docking station en daarnaast ook het zonnepaneel. Milati Grass Machines leverde robotmaaier Ambrogio 4.30. De installatie heeft ongeveer een dag in beslag genomen.

De robotmaaier Ambrogio 4.30 met het docking station tezamen met de garage en zonnepanelen zijn geplaatst en geleverd door Milati Grass Machines uit Papendrecht in samenwerking met Bulten Techniek uit Vorden, de fabrikant van de garage en zonnepanelen.

Inmiddels voert de duurzame robotmaaier zijn werk op de velden van Atletiek Afdeling Alblasserdam succesvol uit. De beheerders en gebruikers zijn zeer tevreden over de keuze van gemeente Alblasserdam.

Foto’s: Cees van der Wal