Turf Tank One krijgt ook voet aan de grond bij bvo’s

Turf Tank One, dat is sinds dit jaar de naam van de robotbelijner die voorheen bekendstond als de Intelligent One. Niet alleen de naam van de machine is veranderd, ook onder de motorkap heeft de robot een aantal updates gehad. Meerdere aannemers hebben deze nieuwe robot inmiddels in gebruik. De Turf Tank maakte al furore bij amateurs, maar nu ook bij diverse profclubs.

De Turf Tank One kreeg deze zomer een flinke update naar versie 1.6. De machine ontvangt sindsdien meer satellieten dan het oude model, waardoor de robot nog nauwkeuriger werkt dan zijn voorganger. Ook het update-proces zelf is aangepast. Wie zijn tablet aansluit op een robot met oude software, kan de robot met één druk op de kop automatisch updaten. Verder kan de Turf Tank One ook tussen de doelpalen belijnen, waarmee het handbelijnen nu helemaal tot verleden tijd behoort. De updates gaan dus verder dan alleen een naamsverandering: de Turf Tank One is een volwaardige doorontwikkeling van de Intelligent One.

Keuze voor kwaliteit
Een van de nieuwste gebruikers van de Turf Tank One is AH Vrij. Het bedrijf uit Wateringen heeft vooraf meerdere robots getest en koos uiteindelijk voor de Turf Tank. Directeur Rick Vrij legt uit: ‘Hiervóór hadden wij nog helemaal geen robotbelijner. We zijn met Arjen Spek van Milati in gesprek gegaan en hebben toen voor deze gekozen. We hebben ook een andere machine getest, maar wij verwachten met de Turf Tank een beter gps-ontvangst te hebben, en daarmee een betere belijning van de velden.’ AH Vrij heeft de robot sinds augustus draaien. Hij wordt ingezet op de amateurvelden die AH Vrij in onderhoud heeft én op de drie natuurgras-trainingsvelden van ADO Den Haag. Het bedrijf gebruikt hiervoor concentraatverf van Fleet, omdat dit snel oplost in water, geen problemen geeft en in verhouding veel goedkoper is. De eerste indruk van de robot is goed, vertelt Vrij. ‘De robot werkt goed. Je moet opletten dat je altijd een goede ontvangst houdt; als er bomen in de weg staan, moet je even opletten en het soms op een andere manier doen. Maar de lijnen die hij trekt, zijn recht. De machine is snel en hij levert kwaliteit. En het is natuurlijk gemakkelijk; je kunt zelf ondertussen iets anders doen en de robot laten belijnen.’

Turf Tank One te bestellen via leverancier in Benelux Milati Grass Machines

Sneller en goedkoper
Ook Jan Jong, eigenaar van Jong Gras, heeft sinds augustus een eigen Turf Tank One. Jong heeft de robot een aantal keer in actie gezien, er zelf mee getest en besloot er toen in te investeren. ‘Want hij kwam heel betrouwbaar en accuraat over.’ Met de Turf Tank heeft Jong Gras de lijnen gezet bij diverse profclubs en een groot aantal amateurclubs. De machine is vrij eenvoudig om mee te werken en veel sneller dan handmatig belijnen, vertelt Jong. ‘Het verschil met handbelijnen is heel groot, zeker bij het uitzetten van de lijnen voor het seizoen. Als je de lijnen uitzet met geoefende mensen, belijn je misschien twee of tweeënhalf veld per dag. Deze robot doet er zeven tot tien op een dag. En de snelheid en accuratesse waarmee hij dat doet, zijn ongekend. Doelen, corners: alles staat er waterpas op. Daar kun je met de hand niet tegenop.’ En als de robot het veld eenmaal opgeslagen heeft, duurt een volgende belijning nooit langer dan een half uur.

De prof- en amateurclubs waar Jong de robot ingezet heeft, zijn volgens hem positief. Jong gebruikt de robot met concentraatverf van Fleet en is daar vaste afnemer van. Die combinatie is een garantie voor succes, vindt hij. ‘Als de instellingen goed zijn en je niet te veel hindernessen hebt, is het werk klokgaaf. Met de Turf Tank heb je gewoon een betaalbaar hulpmiddel, dat snel en efficiënt werkt. Als je weet wat het kost om traditioneel te belijnen en dat vergelijkt met de robot, weet ik wel wat ik zou kiezen.’ De Turf Tank One heeft naast het veld een eigen basisstation, dat in contact staat met de satellieten. De ontvangst is daardoor beter dan bij het oude model. Jong: ‘Dat is wel te merken. Overhangende bomen zorgen weleens voor een kleine storing, maar je merkt dat deze uitvoering – die 27 satellieten kan ontvangen – beter is. Dat verschil zie ik wel.’ Jong merkt sowieso dat de robot na een aantal jaar ontwikkeling erg degelijk is. ‘Het concept bestaat nu een paar jaar en is beproefd. De Turf Tank heeft weinig kwetsbare onderdelen en is degelijk opgebouwd. Ik moet het afkloppen, maar ik heb er nog geen enkel probleem mee gehad.

Overal inzetbaar
Eredivisieclub Vitesse heeft nu twee seizoenen ervaring met de Turf Tank One. De Enk Groen & Golf, verantwoordelijk voor het onderhoud bij Vitesse, gebruikt de robot voor meerdere projecten. Een daarvan is dat de robot elke week de drie trainingsvelden van Vitesse op Papendal belijnt, inclusief trainingslijnen en een voetvolleyveld. Fieldmanager Gijs Boer licht toe: ‘Wij hebben voor de Turf Tank gekozen omdat hij niet al te groot is, en qua tijd kun je met de hand niet opwerken tegen de robot. Ik was blij verrast toen ik de robot voor het eerst zag bij een demo. We hadden het veld uitgezet in de tablet en nadat alles was opgeslagen in het systeem, ging de robot zijn werk doen. Na een half uur was het veld compleet belijnd. Ik zag meteen dat het een hoop geloop met touwen scheelde, en dat levert tijdwinst op.’ Boer gebruikt de robotbelijner in combinatie met Fleet-verf. Zodra de kannen kalk gemixt zijn en het basisstation geplaatst is, kan de robot zijn werk gaan doen. Het gebruik van de robot is niet ingewikkeld, vertelt Boer: ‘Het uitzetten van een veld is tegenwoordig zo gedaan. Je neemt twee vaste punten, bijvoorbeeld twee cornervlaggen. Die punten zet je in het systeem en je voert de maat in van het gewenste veld. Daarna berekent de robot alles zelf en kan hij de lijnen op het veld zetten. De Turf Tank presteert eigenlijk altijd goed: hij is snel, makkelijk in het gebruik en nauwkeurig. Het mooie van dit apparaat is dat je hem niet alleen voor voetballijnen hoeft te gebruiken; je kunt er eigenlijk alles mee belijnen. In de zomer zijn er bijvoorbeeld ‘afstandcirkels’ mee gezet in een park vanwege corona. Kortom, hij is overal inzetbaar.

Bron: Nino Stuivenberg voor Fieldmanager.nl
Lees hieronder de advertorial die geplaatst is in het tijdschrift.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten

Fotografie: Cees van der Wal fotografie