Intelligent One is ‘s werelds eerste robot die zelfstandig lijnmarkering op sportvelden uitvoert. Het levert tijd- en kostenbesparing op en vergroot tegelijkertijd de precisie en duurzaamheid. Milati Grass Machines uit Papendrecht brengt met de Intelligent One de grootste revolutie in de geschiedenis van lijnmarkering naar Nederland.

De Intelligent One heeft patent op zelfstandig gestuurd belijnen. Jaren is gewerkt aan het perfectioneren van de robot. Het product wordt nu wereldwijd uitgezet en het Papendrechtse Milati Grass Machines is de enige dealer voor Nederland. Eigenaar Arjen Spek is bijzonder enthousiast over het product: ‘Een ongekend efficiënt, kostenbesparend en nauwkeurige belijner. Hierop zat de sportwereld echt te wachten.’

Volgens Spek zorgt de Intelligent One ervoor dat operators efficiënter kunnen werken. Wanneer de robot draait, kunnen zij andere taken uitvoeren. Zo voltooit de Intelligent One bijvoorbeeld de eerste markering van een heel voetbalveld in slechts 30 minuten! Dat bespaart tijd en maximaliseert het arbeidscapaciteit. Spek: ‘Door gebruik te maken van de robot kan dit zo’n 800 uur op jaarbasis schelen, zo is bij een Nederlandse profvoetbalclub uitgerekend. Die tijdsbesparing scheelt in vrijwilligers die clubs toch al te kort komen. Onder andere daarom is dit product een uitkomst voor clubs & jeugdorganisaties, gemeentelijke parken & recreatieafdelingen, aannemers, privéscholen, schoolwijken, universiteiten, professionele sportteams en sportlocaties.

Het vergroot bovendien de precisie en duurzaamheid van natuurgras- of kunstgrasvelden.’

Ook voor kleinere budgets

De Intelligent One is niet alleen geschikt voor voetbalvelden. De robot belijnt moeiteloos de velden van onder andere Amerikaans voetbal, lacrosse (hoofdklasse, heren en dames), honkbal, softbal, rounders, rugby league, rugby union, gaelic football en atletiekbanen.

Het belijnen kan doorlopend worden gedaan, maar er kan ook worden gekozen voor het maken van een zogenaamde blauwdruk. Spek ziet daarin kansen voor kleinere clubs voor wie de aanschaf van de robot niet direct in het budget past: ‘Het is mogelijk om tweemaal per jaar een ontwerp te laten maken op het veld. De lijnen kunnen vervolgens met de handmachines worden bijgehouden. De machines kunnen via aannemers die bij Milati zijn aangesloten worden gehuurd voor gebruik.’

Lijnmarkering is de toekomst

 ‘Opnieuw markeren is nog nooit zo eenvoudig geweest’, weet Spek uit ervaring te vertellen. ‘De Intelligent One onthoudt alle coördinaten en levert iedere keer een uitstekend resultaat. De capaciteit van zowel de batterij als de middelen is volledig in balans. Er kunnen vier voetbalvelden worden gemarkeerd, voordat de gebruiker opnieuw moet bevoorraden en opladen.’

De Intelligent One is bestuurbaar via een Samsung Galaxy Active tablet die speciaal is behandeld tegen binnendringend stof en water waardoor het tijdens alle (weers-)omstandigheden te gebruiken is. ‘En met de intuïtieve

bedieningselementen is de klus snel geklaard. Lijnmarkering is op deze manier de toekomst’, besluit Spek.

Milati Grass Machines verzorgt op aanvraag demonstraties van de Intelligent One.

De hoofdkenmerken van Intelligent One

  • RTK-GNSS-systeem voor zeer nauwkeurige positionering, met behulp van GPS-, GLONASS- en COMPASS-satellieten, met een betere nauwkeurigheid dan +/- 2 cm.
  • Een volledig voetbalveld in 30 minuten (opnieuw) markeren of een Amerikaans voetbalveld in ongeveer 2 uur, afhankelijk van de elementen (hash- / vinkjes etc.).
  • Vervangbare Lithium-Ion batterij met een capaciteit van 650 Wh, ofwel de capaciteit om vier 11v11-voetbalvelden te markeren.
  • Twee borstelloze elektrische motoren van 135 watt.
  • Geavanceerde, geïntegreerde spuitverf module, met verwisselbare spuitmond, regelbare lijnbreedte, instelbare mondstuk hoogte, spuit schijven met automatische liftfunctie voor nauwkeurige en scherpe lijnen.
  • De robot wordt beheerd door een tablet die te gebruiken is met een bijbehorende app waarmee de gebruiker eenvoudig alle relevante delen van het automatische proces voor lijnmarkering kan beheren.
  • Intelligent One is milieuvriendelijk en bespaart groots op verfverbruik.