Deze zomer introduceerden wij vol trots ’s werelds eerste en enige volledig GPS-gestuurde robot die zelfstandig lijnmarkering op sportvelden uitvoert: de Intelligent One. De lijnmarkeringsrobot was op dinsdagavond 9 oktober in actie te zien tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door. Met de Intelligent One is de afbeelding van Johan Cruijff op het veld van Sportpark Oostenburg in Oosterwolde gemaakt.

De Wereld Draait Door (DWDD) brengt in een serie uitzendingen een documentaire over de legendarische Johan Cruijff. In hun zoektocht naar iets of iemand die zijn afbeelding op een voetbalveld kon aanbrengen, stuitten zij op een filmpje van het Deense Intelligent Marking, ontwikkelaar van de Intelligent One. In dit filmpje is te zien hoe de Intelligent One het logo van een goed doel op een Deens voetbalveld aanbrengt. Uiteindelijk kwamen de programmamakers uit bij Milati: of we wilden meewerken hun idee te realiseren!


Maandagmorgen 1 oktober 2018 reden eigenaar Arjen Spek, zoon Tim en communicatieadviseur Dimphi van Amen in alle vroegte richting het Friese Oosterwolde. Het was niet eenvoudig een club te vinden waar nog geen belijning op de velden stond. En bovendien een veld wat een paar weken niet bespeeld hoefde te worden. Cruijff op de middenstip is natuurlijk fantastisch, maar mag officieel niet als middenstip gelden. De ochtend is gebruikt om het ontwerp te testen, om 13:00 uur is de filmploeg van DWDD 
daadwerkelijk gaan draaien.
 

 
Tijdens de uitzending van DWDD op dinsdagavond 9 oktober 2018 was te zien hoe met onze Intelligent One een afbeelding van Johan Cruijff – ontworpen door BNN-VARA – op het Friese sportveld werd aangebracht. Stefan Thilemann van het Deense Intelligent Marking heeft van het ontwerp een projectie gemaakt voor de software van de markeringsrobot. Het resultaat was een haarscherpe afbeelding van Johan Cruijf op de middenstip

Intelligent One: kostenbesparend en nauwkeurig

De oprichters van Intelligent Marking, Andreas Ydesen en Anders Sørensen hebben jaren gewerkt aan het perfectioneren van de Intelligent One. Tijdens Europa’s grootste beurs voor Turf Management, de Saltex 2017, won het Deense bedrijf met dit product de innovatieprijs. De lijnmarkeringsrobot is inmiddels wereldwijd uitgezet.

Sinds juni heeft Milati al een groot aantal demonstraties gegeven door heel Nederland. Aannemers en gemeentes zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden en voordelen die de Intelligent One geeft. Verschillende gemeentes overwegen om gezamenlijk de lijnmarkeringsrobotaan te schaffen of een leasecontract af te sluiten. Daarmee besparen ze op kosten, tijd en mankracht. De sportwereld wachtte hierop. Operators kunnen veel efficiënter werken. Wanneer de robot draait, kunnen zij andere taken uitvoeren. Zo voltooit de Intelligent One bijvoorbeeld de eerste markering van een heel voetbalveld in slechts 30 minuten! Dit kan zo’n 800 uur op jaarbasis schelen. Dit is bij een Nederlandse profvoetbalclub uitgerekend. Die tijdsbesparing scheelt in vrijwilligers die clubs toch al te kort komen. Onder andere daarom is dit product een uitkomst voor clubs en jeugdorganisaties, gemeentelijke parken en recreatieafdelingen, aannemers, privéscholen, schoolwijken, universiteiten, professionele sportteams en sportlocaties. De lijnmarkeringsrobotis bovendien zeer nauwkeurig en hij vergroot de duurzaamheid van natuurgras- of kunstgrasvelden.’

Ook voor kleinere budgets

Het is niet per sé noodzakelijk voor iedere wedstrijd het veld opnieuw met de Intelligent One te belijnen. Een club kan er ook voorkiezen een blauwdruk te laten maken. Het is dan voldoende om de robot tweemaal per jaar een belijningsontwerp op het veld te zetten. De club kan de lijnen vervolgens zelf met de handmachines bijhouden. Spek ziet daarin kansen voor kleinere clubs voor wie de aanschaf van de robot niet direct in het budget past. Clubs kunnen de machines via aannemers die bij Milati zijn aangesloten, huren.

Lijnmarkering is de toekomst

Opnieuw markeren is nog nooit zo eenvoudig geweest. De Intelligent One onthoudt alle coördinaten en levert iedere keer een strak resultaat. Daarnaast is de capaciteit groot van zowel de batterij als het belijningsmateriaal.

De Intelligent One is bestuurbaar via een Samsung Galaxy Active tablet die speciaal is behandeld tegen binnendringend stof en water. Hierdoor is de tablet tijdens alle weersomstandigheden te gebruiken.

De Intelligent One is niet alleen geschikt voor voetbalvelden. De lijnmarkeringsrobotbelijnt moeiteloos de velden van onder andere Amerikaans voetbal, lacrosse, honkbal, softbal, rounders, rugby league, rugby union, gaelic football en atletiekbanen. Daarnaast kan de robot worden ingezet voor het belijnen van parkeerplaatsen en het aanbrengen van logo’s.

Wij verzorgen demonstraties op aanvraag. Bezoek ons ook op de Nationale Sportvakbeurs!