Riko Mets, wonend in Amstelveen, is een enthousiaste tuinierliefhebber van mooie, strakke gazons. En dat kan alleen maar met een goede kooimaaier. Riko kocht daarom een Allett Liberty 43 kooimaaier om het gazon in zijn achtertuin de look van een golfbaan mee te geven. Via social media gevonden en besteld bij Milati Grass Machines in Papendrecht. “Ik word blij van een mooi, strak gazon zonder onkruid.”

Behalve professionele machines voor parken, golfbanen en sportvelden heeft Milati ook een breed assortiment machines voor de particulier. Alles te vinden op de website van Milati. Zo ook de Allett Liberty 43. Een mooie, milieuvriendelijke machine werkzaam op accu en uitgevoerd met een verwisselbaar cassettesysteem voor het verwijderen van mos, beluchting en maaier. Uitermate geschikt voor de particulier.

Strak gazon

“Vier jaar geleden kochten we ons huidige huis”, vertelt Riko. “Vorig jaar zijn we gestart om de tuin op te knappen. Het terras en het gazon zijn af. De rest van de tuin moet nog groeien. Als je een gazon aanlegt ziet het er prachtig uit. Dat wilde ik graag zo houden. Zonder onkruid erin en zo kort mogelijk. Een centimeter of drie. Dan kunnen de kinderen er ook nog goed op spelen. Een cirkelmaaier, waarvan de prijs beduidend lager ligt, wilde ik niet. Doordat dit mes hard ronddraait wordt het gras afgeslagen. Dit geeft een veel minder mooi maaibeeld en het gras heeft langer nodig om te herstellen na een maaibeurt. Een kooimaaier knipt het gras. Daardoor krijg je zo’n mooi strak beeld. Met banen erin!” Natuurlijk had Riko ook een gewone kooimaaier kunnen kopen, maar hij wilde een niet al te grote elektrische variant, zonder de hoofdprijs te betalen. Dan kom je uit op een Allett, zo vertelt hij. “Ik kwam ook andere merken tegen, maar deze zijn weer een stuk prijziger. Groter ook. Dat is voor onze tuin niet nodig. Ik moet de machine ook in mijn schuur kwijt kunnen. Bovendien is een grotere maaier zwaarder en minder wendbaar.”

Beetje handig

Riko heeft bewust voor een elektrische maaier op batterijen gekozen. “Eerder had ik een maaier met snoer. Ik had het meest fluoriserende snoer gekocht wat maar te vinden was om absoluut niet over het snoer te rijden tijdens het maaien. De Allett Liberty 43 vind ik bovendien eenvoudig in het gebruik. Voor ik de Allett kreeg opgestuurd, had ik al verschillende instructiefilmpjes bekeken. Ik wist dus precies hoe de machine werkte. Het is niet moeilijk. Er zitten drie knoppen op: een veiligheidsknop, een knop om de maaier te laten draaien en een knop om de maaier te laten lopen. Je hoeft zelf niet te duwen, alleen bijsturen. Voor het instellen van de cassettes heb ik Arjen Spek van Milati gebeld om dit met hem af te stemmen. Het enige waar je een beetje handig voor moet zijn, is het verwisselen van die cassettes. Hoewel, een fietsband plakken is lastiger.”

Lol

Riko Mets is bijzonder tevreden over de Allett Liberty 43, hoe deze werkt en welk resultaat hij geeft. “Veertig jaar geleden had mijn grootvader een tuin van zo’n 50 meter. Daarvan was driekwart ingedeeld met siergras met een mooi grindpad omheen. Ook hij gebruikte een kooimaaier. Een eenvoudige uitvoering die je met de hand moest duwen. Als kind vond ik het al prachtig. Maar ik mocht er absoluut niet op lopen. Toen mijn grootvader overleed, raakte zijn mooie gazon al heel snel in verval. Na een seizoen zag het er anders uit. Vol met onkruid. Dus wil je echt een mooi gazon dan moet je er wel lol in hebben om vrijwel iedere dag even over je gazon te lopen en hier en daar een onkruidje te trekken. En voor een goede kooimaaier kiezen om het gras kort, luchtig en zonder mos en onkruid te houden. Voor mij is dat de Allett Liberty 43.”