Het evenement waar de hele golfwereld naar uitkeek zit erop. Van 16 tot 19 september 2021 werd bij het prachtige Bernardus Golf in Cromvoirt het Dutch Open gespeeld. 

Naast de nummer zeven van de wereld, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, kwam ook zijn landgenoot en negenvoudig Tourwinnaar Branden Grace naar Nederland. Het grote Duitse talent Matthias Schmid kreeg een wildcard. Nederland was ook sterk vertegenwoordigd. Naast Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel, Will Besseling en Daan Huizing waren ook Ralph Miller en Rowin Caron aan de startlijst toegevoegd. De door toernooidirecteur Daan Slooter aangekondigde spelers vormden een mooie mix van internationale topspelers en jong talent. 

Met spelers die over heel de wereld vandaan kwamen en gewend zijn om op top banen te spelen lag er druk op het team van Niall Richardson, Golf Course Superintendent bij Bernardus. Tien dagen lang moesten hij en zijn team de baan onder alle omstandigheden in topconditie houden. 

Het team van Bernardus Golf werkte deze tien dagen samen met een groep van 27 vrijwilligers. Bijna alle leden van het 50 koppen tellende team, maar liefst 97% , draaide zowel ochtend als avonddiensten. Zij waren 10 dagen lang, 24 uur per dag op de baan. Slapen en eten deden ze met elkaar op de locatie van Bernardus Golf.

Wij mochten een dag meelopen met dit complete team en ervaarden wat er allemaal komt kijken bij het onderhouden van de baan in perfecte staat. Hiervoor ging onze wekker al om 02.30 uur af, want de briefing startte om 04.00 uur in de ochtend.

Bekijk hier de video.

Een van de vrijwilligers tijdens het toernooi was Lars. Gedurende het toernooi verzorgde hij voor dag en dauw de bunkers. Lars is ICT ’er. Hieronder een video waarin hij vertelt waarom een ICT ’er voor dag en dauw opstaat in zijn vrije tijd om onder andere het zand aan te harken.

“Ik ben enorm trots op de inspanningen van het team, en op hun passie voor gras, de golfbaan en Bernardus.”– Niall Richardson

Dutch Open

Het Dutch Open is het enige internationale professionele toernooi op het hoogste niveau (European Tour) dat in Nederland gespeeld wordt. De allereerste editie van het Dutch Open – zoals het toernooi zonder sponsortoevoeging te boek staat – werd in 1912 op de Haagsche Golf & Country Club gespeeld.

Lars aan het werk op de baan van Bernardus Golf

Het Dutch Open wordt niet altijd op dezelfde baan gehouden. Meestal verhuist het toernooi na drie jaar op één locatie naar een andere golfbaan. Dit jaar markeerde de 101e editie van het legendarische golftoernooi, dat plaats vond bij Bernardus Golf in Cromvoirt. Meer weten over het Dutch Open? Klik dan hier.

Niall Richardson en Arjen Spek (Milati)

Bernardus Golf

De bijzondere golfbaan van Bernardus Golf is ontworpen door Amerikaan Kyle Phillips die bekend staat om de visuele aantrekkingskracht en duurzaamheid van zijn ontwerpen. Een aantal van de door hem ontworpen banen worden ook wel de mooiste en interessantste golfbanen ter wereld genoemd.

Bernardus is een uitdagende baan. Glooiende grasgolven, bloeiende paarse heide, organisch water en zandhindernissen vormen het visuele landschap. Meer weten over Bernardus Golf? Kijk dan hier.

Fotografie: Cees van der Wal

Niall Richardson inspecteert in alle vroegte de baan