Milati Grass Machines BV is het adres in Europa voor verkoop, inkoop, service van Tuin & Park machines en golfbaan equipment. Wie Milati gegoogled krijgt deze zin als eerste te zien. Het bedrijf in Papendrecht specialiseert zich in onder andere robotmaaiers, robotbelijners, robotkooimaaiers en onkruidrobots. Maar een gesprek met eigenaar Arjen Spek maakt duidelijk dat Milati nog veel meer is. “We lopen voorop, luisteren naar de markt en als het kan maken we daar een machine van.”

Eerst maar eens de naam Milati. “Dat staat voor Miranda, Laura en Tim. Mijn vrouw en twee kinderen”, aldus Spek, die ruim twintig jaar geleden begon met het kopen en doorverkopen van allerlei slijpbanken van maaimachines aan oostbloklanden. Zijn drive was en is nog steeds de passie voor gras. Inmiddels kan de klant bij Milati terecht voor grasmaaiers, kooimaaiers en cirkelmaaiers. En ook voor kalkwagens, bladblazers, bosmaaiers, houtklovers, houtversnipperaars, transportkarren en kettingzagen.

Zonne-energie

De klantenportefeuille van Milati is dan ook goed gevuld en bestaat voornamelijk uit gemeente en sportverenigingen. ADO Den Haag, FC Dordrecht en RKC Waalwijk gebruiken de Allett kooimaaimachine en de gemeente Alblasserdam heeft vorig jaar de duurzame robotmaaier Ambrogio aangeschaft. Bedoeld voor de velden van de Atletiek Afdeling Alblasserdam. Het bijzondere aan die robotmaaier is de volledige werking op zonne-energie.

“In 2018 was ik de eerste in de Benelux die GPS-belijningsrobots op de markt bracht, die kunnen geheel autonoom diverse sportvelden belijnen. In 2020 hebben we de Violette geïntroduceerd, die ontwikkeld is door het Franse Natuition. Een onkruidverwijderaar, die ook werkt op GPS. De robot maakt foto’s van de grasmat, herkent het onkruid en verwijdert het van de wortel tot en met het blad. Daardoor duurt het ook veel langer voordat het onkruid weer terugkomt. Op die manier is je sportveld nagenoeg onkruidvrij.”

De Violette mag inmiddels een succesnummer genoemd worden. Ingegeven door het verbod op het gebruik van chemicaliën, waardoor onkruiden alleen nog maar mechanisch bestreden kunnen worden. Nationaal en internationaal wordt de onkruidrobot al gebruikt. Het leverde zelfs al een prijs op: onlangs werd bekend dat de Violette één van de prijswinnaars is van de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2022 van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC). “Het is een innovatieve én duurzame oplossing voor onkruidbestrijding voor allerlei sportvelden”, vat Spek het kort samen.

Milati Grass Machines, leg innovatie en duurzaamheid op de mat - Nationale Sportvakbeurs 2022

Enthousiast

Eén van de klanten die de Violette goed kent, is sportveldbeheerder Nico van Eerden, fieldmanager 2021. Hij is werkzaam bij GildeBOR, officieel als uitvoerder en adviseur. Samen met het team van zo’n 25 mensen is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van bijna 100 sportvelden in de gemeenten Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. “We hebben de Violette twee weken mogen gebruiken. Arjen is op bezoek geweest en heeft een demo gegeven. Ik was enthousiast over de mogelijkheden. Door een combinatie van cultuurtechnische werkzaamheden zoals beluchten, doorzaaien en wiedeggen, zorgt de Violette voor nog betere sportvelden. Ook maken we gebruik van bodemscans waarmee we plaats specifiek bemesten. Die maatregelen zorgen samen voor optimale groeiomstandigheden van het gras.”

“Bovendien is Arjen een fijne man om mee te overleggen en steekt hij zakelijk gezien goed in elkaar”, voegt Van Eerden daar nog aan toe. En dat persoonlijke en vooral goede contact, is voor de eigenaar van Milati dan ook belangrijk. “Naast de verkoop van allerlei machines en producten, geven we ook regelmatig presentaties, seminars en demonstraties. Onder andere over onderhoud, de nieuwste technieken en mogelijkheden. Zo ben ik onlangs nog in Wenen geweest, daarvoor in Scandinavië en geef ik voor de Nederlandse Greenkeepers Associatie meerdere lezingen per jaar.”

Mensenwerk

“Wat ik vaak merk is dat er best nog wel wat onbekendheid is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de subsidiemogelijkheden voor machines met zonnepanelen. Dat kan wel 20 tot 30 procent subsidie opleveren. En wat de nieuwste ontwikkelingen betreft. Er komt een tijd aan dat je in stadions een volledig autonome grasmaaier krijgt, dat kan nu nog niet helemaal, vanwege de soms beperkte GPS-ontvangst. Schoonmaken en controleren van de machine is nu nog mensenwerk en dat betekent dat je meer moet doen dan alleen maar op de maaimachine zitten. Soms is het ook wel goed om erachter te lopen, want laten we wel wezen. Dan zie je toch meer.”

Dican Sport BV – Service is onze sport

Dat Milati voortdurend de vleugels uitslaat, werd begin dit jaar nog bewezen. “Sinds 1 januari hebben we Dican Sport BV overgenomen. Wel gaat Dican Sport BV door onder haar eigen naam en behoudt het zijn eigen identiteit. Met een volledig team zullen we bestaande en nieuwe klanten voorzien van advies. Van doelen, dug-outs tot markeerpluimen en sportveldbelijning. Ze leveren echt allerlei sportartikelen aan amateurclubs. We kunnen onze klanten op deze manier nog meer producten aanbieden. Deze kans deed zich nu voor en past ook in mijn opvatting, dat je soms verder moet kijken dan je neus lang is.”


Bron: Nationale Sportvakbeurs eMagazine 04