Passie voor Gras te gast bij FC Dordrecht. 

Passie voor Gras is een platform voor de echte grasliefhebber. Of je nu field-manager bent, hovenier, golfer of gewoon fan van je eigen grasmat in de achtertuin. Op dit platform delen wij verhalen van mensen met passie voor gras. Die er alles aan doen om ‘hun’ grasmat gezond, strak en prachtig groen te houden. Of die simpelweg kunnen genieten van een mooi, strak gazon.

In de verhalen delen mensen hun kennis en passie over gras. Deze maand waren wij te gast bij Arie Heester en Jan Kijkuit, twee vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het gras van eerste divisie club FC Dordrecht. Wij mochten ze interviewen in hun eigen clubgebouw dat  enkele jaren geleden door vrijwilliger Eric Koblijn eigenhandig gebouwd is.

Arie Heester heeft het leeuwendeel op zich genomen om het geheel onder de tribune te bestraten zodat alle spullen netjes opgeborgen konden worden en alles goed bereikbaar is.

Vrijwilligers Arie Heester en Jan Kijkuit van FC Dordrecht - foto Cees van der Wal

Vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor de grasmat waar professioneel voetbal op gespeeld wordt. Hoe bijzonder is dat?! Bekijk deze video om erachter te komen waarom ze zoveel passie voor gras hebben.

Grasmat

FC Dordrecht is in 2018 overgegaan op een zogenoemde hybride grasmat. Deze bestaat uit 4 procent plastic, 96 procent gras en valt gewoon meer in de smaak bij spelers. Je hebt minder blessures en geen vervelende brandplekken als je over het veld glijdt. Het stadionveld van FC Dordrecht kreeg in 2019 de hoogste waardering in de KeukenKampioen Divisie. Dat bleek uit klassement dat spelersvakbond VVCS bijhoudt.

Grasmat voetbalclub FC Dordrecht - foto Cees van der Wal

FC Dordrecht

FC Dordrecht is een Nederlandse voetbalclub uit de stad Dordrecht in de provincie Zuid-Holland. Op 16 augustus 1883 werd de club oorspronkelijk als de D.C.C. (Dordrechtsche Cricket Club) opgericht. Omdat voetbal echter al snel een veel populairdere sport bleek te zijn, werd deze in 1891 aan de naam toegevoegd (Dordrechtsche Cricket en Football Club (D.C.F.C.)). Toen in 1899 het voetbal het cricket geheel had overvleugeld ging de club voortaan verder onder de naam D.F.C.. D.F.C. speelde in het rood-wit.

In 1972 werd de proftak omgedoopt in FC Dordrecht. Twee jaar later werd de professionele tak, inmiddels onder leiding van de toenmalige tv-presentator Dick Passchier, onafhankelijk van de amateurtak. Op 1 juli 1991 fuseerde de club met SVV uit Schiedam tot SVV/Dordrecht’90, op 19 september 1992 besloot de club verder te gaan als Dordrecht ’90, zoals de club aan de Krommedijk sinds 1990 al heette. SVV werd er enkel aan toegevoegd om na de fusie (in 1991) de eredivisielicentie van SVV te behouden. Sinds 1994 heet de club weer FC Dordrecht.

FC Dordrecht heeft na een samenwerking met Feyenoord in 2020 een nieuwe langdurige samenwerkingspartner gevonden in de Eredivisie. De Keuken Kampioen Divisie-club slaat dit seizoen de handen ineen met Fortuna Sittard.

Stadion FC Dordrecht - foto Cees van der Wal

Fotografie: Cees van der Wal