Het is herfst, de tijd van het jaar waarin het een beetje uitdagender kan worden om voor uw gazon te zorgen. De temperatuur begint weer te dalen, samen met de herfstbladeren die van de bomen vallen. Het team van Allett heeft een paar tips samengesteld om u te helpen dit najaar een gezond gazon te houden.

Waarom zijn gevallen bladeren slecht voor uw gazon?
Kortom, gevallen bladeren voorkomen dat zonlicht uw gras bereikt. Ze verstikken het gras, voorkomen dat water verdampt en elimineren luchtuitwisseling. De combinatie van natte planten en weinig zuurstof zorgt ervoor dat het gras gaat rotten. Dit kan schimmelproblemen en grassterfte veroorzaken, wat resulteert in een vlekkerig of dood gazon in het volgende voorjaar. Het kan ook sneeuwschimmelziekten bevorderen.

Bladcollectie
U zult waarschijnlijk in de herfst bezig zijn met het oprapen en vegen van bladeren als u bomen in of nabij uw tuin heeft. Afgevallen bladeren zijn overal in deze tijd van het jaar, en ze zijn niet bepaald de gemakkelijkste om te verzamelen. Daarom is bij het verzamelen van bladeren op en rond uw terrein een verscheidenheid aan bladopvangapparatuur nodig.

Er is een scala aan hulpmiddelen beschikbaar als het gaat om het verzamelen van bladeren van uw gazon. Het goedkoopste gereedschap dat er is, is een draagbare tuinhark. Een platte, getande plastic of rubberen hark is het beste voor het verzamelen van bladeren van grasrijke gebieden en is over het algemeen niet duur in aanschaf. Hoewel deze geschikt zijn voor bijna alle tuinen, kunnen eigenaren van grotere gazons met een grote hoeveelheid bladafval een handhark fysiek te zwaar vinden om te gebruiken. Een alternatief is een grijper – een grijper is als een strooiselplukker, maar met een groter plukgebied waardoor je bladeren kunt verzamelen zonder dat het fysiek veeleisend is.

Er zijn echter ook andere opties beschikbaar voor mensen die iets willen dat niet zoveel handwerk vereist. Het team van Allett heeft bijvoorbeeld cartridges ontwikkeld die onze klanten kunnen gebruiken met hun Allett-maaiers om de inspanning die nodig is om bladeren van uw gazon te verzamelen tot een minimum te beperken. Deze patronen zijn de Allett borstel- en verticuteerpatroon. De toegevoegde bonus van de cartridges is dat de bladeren worden opgevangen in de grasbak, zodat je ze niet allemaal hoeft op te rapen!

Allett gazonborstel
De gazonborstelcassette van Allett kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan licht tuinafval, zoals bladeren, takjes en gemaaid gras, efficiënt op te ruimen.

Allett verticuteercassette
De Allett verticuteercassette is een van Alletts meest populaire cartridges en biedt u een even krachtig niveau van bladverzamelingsmogelijkheden (meer dan de Allett gazonborstel). De verticuteermachine geeft u echter ook de mogelijkheid om het oppervlak van de grond te penetreren, waardoor belangrijke voedingsstoffen, lucht en water door de grond kunnen bewegen en de wortels van de plant kunnen binnendringen. Als je het hele seizoen niet hebt geverticuteerd, zou je een dag moeten reserveren om het nu voor elkaar te krijgen! Onthoud echter – u moet serieus nadenken over het eens per maand verticuteren tijdens het maaiseizoen met het verticuteerpatroon. Niet te veel verticuteren, maar wel met regelmaat is de manier!

Bekijk hier welke machines Milati biedt om u te helpen met het bijhouden van uw gazon, met of zonder herfstbladeren erop.

Onderstaande video legt meer uit over de genoemde producten.