Peter Swinkels werkt sinds zes jaar als rayonleider sport bij de gemeente Venlo. Hij houdt van innovaties en probeert die ook vaak uit, in zijn streven om alle velden uiteindelijk helemaal chemievrij te kunnen beheren. Hierin laat hij zich graag adviseren door de groenexperts van Attender Groen, de partner die in opdracht van de gemeente het onderhoud van de sportvelden uitvoert. Hij deelt zijn ervaringen en kennis graag met vakgenoten, maar ook met de bewoners van de gemeente Venlo en de gebruikers van de sportvelden, zodat iedereen weet wat er gebeurt en waarom dat nodig is. 

Het liefst gebruikt Swinkels helemaal geen chemie. Het is hem al een keer gelukt om een heel seizoen geen greep te doen in het spreekwoordelijke medicijnkastje, maar dit jaar was het op twee velden toch nodig. Daar baalt hij van. ‘Ik hoop dat de maatregelen die wij nemen zo goed zijn, dat we alles in de hand kunnen houden en dat die ene keer een toevalstreffer blijkt te zijn.’ Dit blijft een uitdaging, weet hij. Met name als het gaat om ongewenste vegetatie met een penwortel, zoals paardenbloem en weegbree.

Op advies van Attender Groen heeft gemeente Venlo begin 2023 een robot aangeschaft die zelfstandig onkruid herkent en verwijdert, de Violette. Deze wordt nu al succesvol ingezet.