Foto genomen vóór Covid-19

In het Gelderse dorpje Spijk ligt The Dutch. De meest toonaangevende golfbaan van Nederland. Geliefd om zijn prachtige ligging, topfaciliteiten en unieke service. Hoofdgreenkeeper Paul O’Donoghue onderhoudt de golfbaan volgens de hoogste Europese normen. Daarvoor is vakmanschap én goed materiaal nodig, zoals een Foley Accu-Pro slijpbank. “Om het gras ‘happy and healthy’ te houden.”

The Dutch is ontworpen door golfprofessional Colin Montgomerie tot een zogenaamde Inland Championship Course. De baan heeft een GEO-certificaat (Golf Environment Organization), het internationale bewijs van duurzaam golfbaanbeheer. Met een team van 12 greenkeepers houdt Paul O’Donoghue de golfbaan in topconditie. Vorig jaar scoorde The Dutch opnieuw het hoogst op onderhoud en faciliteiten. “We doen onze uiterste best om ieder jaar te verbeteren en te innoveren.”

Extreem kort

Als hoofdgreenkeeper heeft Paul de brede verantwoordelijkheid over een zeer vakkundige team greenkeepers, de budgetten voor materieel en om de kwaliteit van het gras ‘happy and healthy’ te houden. “De greens van The Dutch maaien we extreem kort”, vertelt Paul. “Op 2,75 mm. Zo houden we een sublieme baan. Daar hebben we wel een kooimaaier met vlijmscherpe messen voor nodig. Zijn de messen niet scherp genoeg, dan maai je het gras alsof je jezelf scheert met een bot mes. Je huid raakt geïrriteerd. Zo gaat het ook met gras; het wordt letterlijk ziek. Daarom slijpen we regelmatig de messen om het gras gezond en sterk te houden.”

Geavanceerde slijpbank

Het slijpen van messen gebeurt op de meeste banen een tot vijf keer per jaar. Op The Dutch kennen ze geen vaste regel. Het hangt af van hoe het gras reageert en groeit. Dat betekent soms een keer per week, soms een keer per twee weken. “Daarom hebben we zelf een slijpbank in huis. De vorige slijpbank was aan vervanging toe. De technologie was inmiddels sterk verouderd. Op zoek naar een vervanger kwamen we uit op een Foley slijpbank. Op dit moment de meest geavanceerde machine die er op de markt te vinden is. Gebruiksvriendelijk en met een fantastische slijpkwaliteit.”

Paul kocht de Foley Accu Pro slijpbank bij Milati Grass Machines uit Papendrecht. Vanwege Covid-19 kon eigenaar Arjen Spek de machine helaas niet zelf installeren, demonstreren en instructies geven. Maar wel online. “Dat ging subliem. Arjen hield ons vanaf het eerste contact steeds op de hoogte over de levering. Toen de Foley slijpbank daadwerkelijk bij ons binnen was, was hij continu aan de telefoon. Online legde Arjen de werking van de machine haarfijn uit aan onze monteur. Binnen een dag kon hij volledig met de machine uit de voeten. We hebben de slijpbank gebruikt en de resultaten zijn fantastisch. Bovendien zijn we veel sneller klaar. Ik ben buitengewoon tevreden met deze investering.”

Pauze

Toen de golfbaan vanwege Covid-19 werd gesloten, startte Paul met groot onderhoud van de baan. “Omdat er 9 weken geen golfers op de baan liepen, hadden we de kans extra werk te doen wat anders niet mogelijk is. Om aan alle coronamaatregelen te kunnen voldoen zijn we teruggegaan naar 12 greenkeepers verdeeld over twee teams, een vroege en een late dienst. We zijn inmiddels terug naar één dienst, maar houden uiteraard nog wel de 1,5 meter afstand in acht. We maken steeds alles schoon om besmetting te voorkomen.”

Paul ziet duidelijk dat het gras door de coronaperiode op adem heeft kunnen komen. “Normaal gesproken wordt het continu belopen. Daardoor wordt het gras gestrest en ziek en hebben we veel werk om het gezond te houden. Nu heeft het gras een pauze gekregen, lucht en rust. Het heeft de tijd gekregen om sterker te worden. Toen de baan in mei weer openging, zag het er fantastisch uit. De rust, het vakmanschap van mijn team en het gebruik van goed materiaal, waaronder de nieuwe Foley slijpbank, had zijn werk gedaan. Het leek wel de opening van een nieuwe golfbaan!”

Bekijk hier de video van de Golfbaan in een video uit 2015: