Op 19 mei zal de aller eerste klimaatneutrale voetbalwedstrijd georganiseerd door FC Dordrecht plaatsvinden. Voor dit evenement moet het sportveld ook op een duurzame en klimaatneutrale manier onderhouden worden en FC Dordrecht wil dit graag met Milati Grass Machines realiseren.

Leon Vlemmings, innovatiemanager FC Dordrecht: “Maaien is een terugkomend, tijdrovend, luidruchtig en milieubelastend proces. Milati is in hun branche enorm innovatief met slimme en duurzame oplossingen voor o.a. sportverenigingen, moderne steden en gemeenten. Zo hebben zij bijvoorbeeld elektrische stadion maaiers en diverse elektrische en duurzame robots voor het onderhoud van de sportvelden die voldoen aan de CO2-doelstellingen. Milieuvriendelijke, toekomstgerichte en intelligente oplossingen. Milati Grass Machines BV is het adres in Europa voor verkoop, inkoop, service van tuin & park machines en golfbaan equipment.”

Arjen Spek, directeur / eigenaar van Milati Grass Machines BV: “Milati steunt het duurzame initiatief vanuit Energiek Dordt van harte en is enorm blij hier als innovatieve partner uit de Drechtsteden onderdeel van te zijn. Milati staat bekend om zijn innovatieve en duurzame producten, van elektrische stadion maaiers tot spaarzame belijning verven, binnen Betaald Voetbal, Gemeentes en Amateur Clubs. Wij delen dan ook de kennis tussen klanten, fabrikanten en partners om zo tezamen naar een meer duurzame grasonderhoud te komen.

Duurzame Robots verzorgen het speelveld voor de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands Betaald Voetbal 

Milati zal het veld voor deze bijzondere wedstrijd optimaal prepareren met duurzame oplossingen. Met een robot kooi maaier (de RoviMo) wordt het veld gemaaid. Deze robot is uitgerust met intelligente lokalisatie-, navigatie- en route planningssoftware, die het voertuig nauwkeurig en energiezuinig over de kortst mogelijke afstand stuurt. In tegenstelling tot zitmaaiers heeft deze autonome kooi maaier een kleine voetafdruk met een totaal gewicht van 300 kg. Dit lage gewicht beschermt de grasmat en de onderliggende grond tegen overmatige belasting of verdichting.

Een volledig opgeladen RoviMo kan circa 16.000 m2 maaien in 5-6 uur, afhankelijk van het patroon en het terrein. De oplaad cyclus is ongeveer twee uur. Allemaal zonder vervuilende CO2.

Daarnaast wordt het veld belijnd met spaarzame verf door de Swozi Auto een GPS gestuurde robot belijner. Daarnaast zal het veld ook worden gecontroleerd met de Violette autonome GPS onkruid verwijderaar.