Onlangs introduceerde Ronovatec AG, een Zwitserse robotica startup, ‘s werelds eerste autonome, intelligente en multifunctionele grasmaairobot voor professioneel onderhoud van gras- en sportvelden: de RoviMo®.

Deze stille, draadloos bestuurbare grasmaaimachine maait patronen in sportvelden die voldoen aan de nationale en internationale richtlijnen van de KNVB, UEFA en FIFA. De RoviMo® is volledig elektrisch; lekkages van hydraulische vloeistoffen zijn verleden tijd. Daarnaast is de robot milieuvriendelijk, want er is geen CO2 uitstoot. 

Tijdbesparing

Afhankelijk van het patroon dat moet worden gemaaid, kan de RoviMo® maar liefst 14.000 m2 per dag maaien. Niet alleen verbetert de grasmat, dankzij de gps-aansturing is toezicht niet meer nodig en kunnen de grasmeesters zich focussen op andere aandacht vragende zaken. In potentie kan deze robot duizenden manuren in onderhoud van sportvelden en stadions besparen.

Multifunctioneel

De RoviMo® past zich aan het sportveld aan. De robot kan ook andere werkprocessen uitvoeren, zoals onderhoud van kunstgras, belijning en andere toepassingen.