Beelden uit New York gingen afgelopen week de wereld over: daar zitten parkgangers in cirkels om onderling afstand te houden. Ook in Nederland kiezen gemeenten voor deze aanpak. Een robotbelijner biedt dan uitkomst. 

Bron: Fieldmanager – Nino Stuivenberg

Afstand houden is ‘het nieuwe normaal’, horen we premier Rutte regelmatig zeggen. Ook in andere landen is dit het geval. In het buitenland worden cirkels uitgezet in parken zodat mensen zich houden aan social distancing; de methode wordt al toegepast in New York en San Francisco. In Nederland hebben verschillende gemeenten, zoals Schiedam en Gorinchem, al aangegeven deze methode ook te overwegen. In het Kralingse Bos in Rotterdam zijn de cirkels al aangebracht.

Tijdrovend werk
Cirkels trekken in parken is een prima optie om onderlinge afstand te bewaren, maar ook een arbeidsintensieve. Vergelijk het met lijnen trekken op een voetbalveld, een klus die – inclusief uitzetten – drie uur per veld kan duren. Op sportvelden is dan ook steeds vaker de robotbelijner terug te zien: een robot die op basis van GPS een veld inmeet en autonoom de lijnen uitzet.

Precisiewerk
Milati Grass Machines uit Papendrecht is importeur van zo’n robotbelijner: de Intelligent One. Deze robot kan voetbalvelden belijnen, maar sinds kort ook in parken belijnswerk verrichten, vertelt Arjen Spek van Milati. ‘De Intelligent One heeft een update gehad: er is een programma gemaakt zodat hij ook parken kan belijnen met cirkels. In de robot stel je in hoeveel ringen je wil trekken, hoe groot je de diameter wil hebben en op welke afstand je ze van elkaar wil. De robot trekt vervolgens de ene na de andere cirkel.’

Continuïteit
Natuurlijk is met de hand cirkels uitzetten een optie. Maar zeker voor grote gemeenten, die nogal wat hectares aan park hebben waar het vaak druk is, kan de robotbelijner een uitkomst zijn. Spek: ‘Parken worden regelmatig gemaaid, dus dan zou je na twee weken weer terug moeten om de cirkel opnieuw uit te meten en aan te brengen. De robot kan continuïteit bieden: hij trekt elke keer op exact dezelfde plek een cirkel. Dat scheelt een hoop werk.’

Gemeenten die interesse hebben kunnen contact opnemen met Milati voor verhuur van de Intelligent One, of voor informatie waar de dichtstbijzijnde Intelligent One draait. Lees hier het volledige artikel.