Bas Wamelink (30) werkt bij FC Twente en is mede verantwoordelijke voor de grasmat van de Enschedese promovendus. Tijdens de open dag kregen plaatsgenoot en zijn collega’s Paul Weber en groundsman Henry de Weert de ‘kampioenschaal’ uitgereikt voor de ‘Beste grasmat van de Keukenkampioen Divisie’.

Daarmee hebben ze bij FC Twente alvast een mooie prijs in de wacht gesleept, terwijl het seizoen nog moet beginnen. Bas Wamelink is er als een echte graskenner blij mee. “Die is alvast binnen”, grapt de Haaksbergenaar, die sinds twee jaar in vaste dienst is bij Twente. Voor een topgrasmatje in een voetbalstadion, haal je immers de beste mensen in huis en daar is Wamelink er één van. Er komt nogal wat kijken bij een voetbalveld van een betaalde voetbalclub dat aan hoge kwaliteitseisen moet voldoen: belichting, bemesten, maaien en veel herstelwerkzaamheden van de grasmat na meerdere wedstrijden kort achter elkaar. “Daarbij ben je ook nog eens afhankelijk van het weer. Een voetbalveld staat aan van alles bloot en de grasmat in het stadion heeft veel te lijden onder een wedstrijd. Het is iedere keer weer een uitdaging om de mat tiptop in orde te krijgen voor de volgende wedstrijd van het eerste elftal.”

Wamelink komt uit de hovenierssector en de boomverzorging. Gras heeft zijn warme belangstelling. Bij FC Twente kan hij zich helemaal uitleven. Het is wel aanpoten. Want niet alleen het veld in de Grolsch Veste wordt door dit team van drie man verzorgd, ook het trainingscomplex in Hengelo wordt door De Weert, Weber en Wamelink onderhouden. “Dat zijn in totaal vijf velden en die moeten er iedere dag mooi bijliggen. Maar ik doe dit werk met veel plezier. Twee jaar geleden ben ik bij FC Twente begonnen en het is de mooiste baan die ik me kan bedenken. Ik zou niet anders meer willen.” En het is natuurlijk vragen naar de bekende weg wat zijn favoriete club is. Drie keer raden.”

Bron: Rondhaaksbergen 

Milati FC Twente Allett C34 Henry de Weert Groundsman van FC Twente
Foto: Henry de Weert Groundsman van FC Twente

In 2020 stond er nog een mooi artikel in de Tubantia over de het bijhouden van het veld in de tijd dat er niet gevoetbald werd, deze is hier na te lezen.

Milati FC Twente Allett C34 Henry de Weert Groundsman van FC Twente 2
Foto: Henry de Weert Groundsman van FC Twente

Milati heeft al jaren een goed band met FC Twente en plaatse regelmatig enkele artikelen, zoals deze www.milati.nl/gefeliciteerd-fc-twente en deze www.milati.nl/tweedaagse-trip-in-engeland.

Wij waren wel extra verrast toen we in de April editie van Tuin en Park Techniek het artikel van Bas Wammelink tegen kwamen over de Allett C34.

“Met deze maaimachine maai ik het gras in De Grolsch Veste, het hoofdveld van FC Twente. In de winter maai ik het op een lengte van 25 mm en in het groeiseizoen iets korter. Kort voor een wedstrijd maai ik het in lengte- en in breedtebanen. Voor de eerste baan span ik een koord, zodat de baan recht is. Je kunt bij deze machine de messenkooi heel eenvoudig verwisselen voor een verticuteer- of een borstelset. En zo kun je met dezelfde machine meerdere bewerkingen uitvoeren.”